Furuğ Ferruhzad’ın İbrahim Golestan ile ilişkisi üzerine çok yazılmıştır, çok okuduk. Ben de birkaç kez Furuğ’un kendi anlatılarından yararlanarak onun İbrahim Golestan’ın çocukları Leyli ve Kaveh hakkındaki düşüncelerini aktardım. Furuğ’un kocası Perviz Şapur ve oğlu Kami hakkında da az çok okuduk. Furuğ, İbrahim’e aşık olduğunda İbrahim evliydi ve iki çocuk babasıydı. Furuğ, onun eşi Fahri Hanım’la da görüşüyordu. Fahri Hanım eşi ile Furuğ arasındaki ilişkiyi biliyordu. Bu ilişki sancılı bir ilişkiydi! Bunlar hakkında da az çok okuduk. Ancak o kadın hakkında, Fahrı Hanım hakkında pek az yazıldı… burada onun hakkında ölümü nedeniyle çıkan bir yazıyı çevirerek veriyorum:
Fahri Golestan olarak ünlenen Meryem Fahri Azem Takvai Şirazi, 1915 yılında dünyaya geldi ve 17 yaşındayken amcasının oğlu ünlü yazar ve sinemacı İbrahim Golestan’la evlendi. Fahri Golestan Tahran’da sokak çocuklarıyla ilgilenen ilklerden sayılır. O yıllarca uyuşturucuya yakalanmış çocukların kaldığı bir çocuk esirgeme kurumunun müdürlüğünü yaptı. Bayan Golestan son yıllarda kil-seramik sanatıyla uğraşmış ve ürünlerini kişisel sergilerde sunmuştur. Geçen sene, Tahran Seramik Bienalinde takdir görmüştür. O, Polonyalı yazar Slav Merjok’un Fil adlı eserini ve “Kimse beni tanımıyor: Amerikan gettolarındaki çocukların sesi” adlı eserleri çevirmiştir.
1995 yılında, yasaklı dergi “Kadınlar” dergisinde, seramikciliği diri kalmak için istiyorum yaşamak için değil!” adlı makaleyi kaleme almıştır. Fotografçı ve belgeselci oğlu Kaveh Golestan 4 Nisan 2003 yılında, Kerkük’ün 130 kilometreliğinde Kufra sınır kentinde, savaşın ön hatlarında BBC için hazırlamakta olduğu film çekiminde mayın patlaması sonucu hayatını kaybetmiştir. Fahri Golestan Sermaye Gazetesi ile yaptığı bir söyleşide konu hakkında şöyle demişti: “İnsanlar ölmez, onların fiziksel olarak olmayışı ölüm değil, bu insanların hakikat peşinde olan bakışlarıdır onları diri tutan. Bundan dolay sa ben asla Kaveh’nin mezarı başına gitmem. Kaveh gidici değil. O, hep yaşayacak olan gözlerini dünyayı sarsan imgelere ödünç vermiştir.”
Fahri Golestan, yıllardan beri ölümüne kadar tek başına, İngiltere’de yaşayan İbrahim Golestan’dan ayrı olarak Tahran’da yaşadı ve 7 Temmuz 2002 Tarihinde Tahran’da hayata gözlerini yumdu.
Golestan Galerisi Müdürü, İbrahim ve Fahri Golestan’ın kızı Leyli Golestan İran Haber ajansı İSNA’ya, annesinin Devrim’den sonra, 50 yaşındayken seramikçiliğe başladığını ve eserlerini kaç kez sergilediğini söylemişti. Leyli, ileri yaş ve kardeşi Kaveh’nin ölümü annesinin ölüm nedeni olarak dile getirmiştir. “Kendisinin özel bir hastalığı ve rahatsızlığı yoktu. Ama oğlu Kaveh Golestan’ın ölümünden sonra çok büyük darbe aldı. Sanıyorum ileri yaşının yanında evlat acısı onun ölümünün esas nedeniydi.”







