UĞUR BİRYOL’dan
Şiirin Batı Kapısından Bir İlk Roman- Bianet
İranlı şair ve çevirmen Haşim Hüsrevşahi’nin Ölümü Gözlerinden Gördüm isimli ilk romanı, bizi İran’daki yaşamı çok çarpıcı bir dille anlatıyor.
Uğur BİRYOL
ubiryol@gmail.com
İstanbul – BİA Haber Merkezi
29 Mayıs 2010, Cumartesi
Haşim Hüsrevşahi, Tebriz doğumlu, yazdığı Azerice, Farsça ve Türkçe şiir, kısa öykü, eleştiri ve denemeleri değişik ülkelerde yayımlanan bir yazar.
1999 yılında Türkiye’ye dönen ve Ankara’da yaşamaya başlayan Hüsrevşahi’nin Farsça’dan Türkçe’ye kazandırdığı Furuğ Ferruhzad’a ait toplu şiir kitabı “Yaralarım Aşktandır” ve Ferhunde Hacizade’nin romanı “Gözlerinizden Korkuyorum” gibi çok sayıda eser bulunuyor.
Hüsrevşahi’nin “Ölümü Gözlerinden Gördüm” ismini verdiği ilk romanı İran’ın batı kapısı, belleği, şairler kenti Tebriz’de yaklaşık bir asırlık zaman diliminde geçen iç içe insan öykülerinden mürekkep.
“Mahşer toplansa da bitmez o matem”
Hüsrevşahi, romanındaki karakterlerin şiddetin, zulüm ve adaletsizlik sarmalındaki hayatlarını, yalın ve kıvrak bir dille anlatıyor. İnsanoğlunun içinde boğulduğu hırs, öfke, basiretsizlik ve acı denizinin evrensel bir dışavurumu olan Ölümü Gözlerinden Gördüm, edebiyatın yaşamı ifade etmekteki gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
Azerbaycan halkının çilesini, yaşam mücadelesini ve acılarını anlatan romanda H�%B