Tarihin İlk Kadın Matematikçisi

Matematik alanında Nobel ödülü sayılan Fields Matematik ödülü Ağustos 2014 tarihinde ilk kez bir kadına, İranlı bilgin Meryem Mirzahani’ye verildi.

Meryem 3 Mayıs 1977 Tahran doğumludur. İlk, orta ve liseyi Tahran’da bitirdi. 1994 ve 1995 yıllarında (lise yıllarında) İran Matematik Olimpiyatı yarışmalarında altın madalya kazandı. 1994 yılında Hong Kong’da düzenlenen dünya matematik Olimpiyat’ında altın madalya kazanmayı başardı. Bir sene sonra henüz 18 yaşındayken Kanada’da düzenlenen yarışmada 42 puandan tam 42 puan alarak dünya matematik birincisi oldu. Tahran Şerif Ünviersite’sinde uzman matematikçi olarak eğitimine devam etti. Harvard Üniversitesi’nden burslu olarak Amerika’ya giderek doktorasını bu üniversiteden aldı.

Meryem, 1997 yılında, ulusal matematik yarışmalarına katılmak üzere gittiği İran’ın Ahvaz kentinden dönerken trafik kazası geçirdi. Otobüs ulusal ve uluslararası matematik alanında ödüller kazanmış dahi çocuklarla doluydu. Bu dahi çocuklardan altısı hayatını kaybetti. Meryem yaralı olarak kurtuldu. Birçok vatandaş bunun bir komplo olduğu fikrine kapıldı.

Meryem Mirzahani 9 araştırmacı ile birlikte, 10 Parlak Yetenek Oturumu’nda Amerika’nın prestijli Popular Science Dergisi tarafından takdir edildi. Bu 10 dahi çocuklardan 9’u halen gözlerden ırak bir şekilde araştırmalarına devam etmekteler. BBC’nin sitesindeki bilgilere göre Meryem özellikle hiperbolik geometri, ergodk teori, simplektik geometri ve Teichmüller teorisine odaklanıyor. Onun çalışmaları özellikle Riemann Yüzeyi olarak bilinen biçimleri temel almakta. O, 1999 yılında matematikçilerin hacimlerin ölçümünde kullanmak üzere araştırmalar yaparlarken kendisine ait yeni matematiksel yöntemini yayınladı. Onun görüşleri sayesinde dünyanın daha kesin biçim ve hacmi hakkında bilgi edinmek olası olacaktır.

Meryem halen Stanford Üniversitesinde Fields Madalyasını almayı başarmıştır. Uzmanlara göre bu geç kalmış bir ödüllendirmedir. Tarihin ilk kadın matematiçisi ünvanını alan Meryem, John Vandrak ile evli ve Anahita adında bir kızı var.

نوبل ریاضی در دست بانوی ایرانی

– İran’a gidecem! – Böyle mi? Önce saçını kapat kadın!

Hepsi içinde yayınlandı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s